‘De vergeten Diva’

Weinig mensen zullen van haar gehoord hebben, maar 200 jaar geleden was de Spaans-Franse Pauline Viardot de beroemdste operazangeres van de 19e eeuw. Ook was ze pianiste, componeerde ze een paar honderd werken en was een invloedrijke vrouw in het 19e -eeuwse muziekleven.

In heel Europa tot in Sint Petersburg baarde deze operadiva met haar muzikale veelzijdigheid en stembereik groot opzien.  De componisten Franz Liszt en Hector Berlioz noemden haar een vrouwelijk genie, geniale componiste en één van de grootste artiesten uit de muziekgeschiedenis.

Met de voorstelling ‘de vergeten Diva’ wil Donna Musica Pauline Viardot uit de vergetelheid halen.  Haar opmerkelijke levensverhaal en charismatische persoonlijkheid brengen we tot leven in de aria’s en duetten van Rossini, Verdi en Mozart, waarmee zij furore maakte tijdens haar indrukwekkende carrière. Haar eigen composities zullen klinken, maar ook kamermuziek van componisten met wie ze bevriend was, zoals Frederique Chopin, Franz Liszt, Clara Schumann en Johannes Brahms.                                                                 

Muzikale salon

De voorstelling speelt zich af in een culturele, muzikale salon uit de 19e eeuw waar kunstenaars, musici en schrijvers bijeenkomen. Ook de schrijver Ivan Toergenjev, met wie Pauline een hartstochtelijke liefdesrelatie had, maakt zijn opwachting in de salon.                                                                     

Tussen al deze grote namen zien we Pauline Viardot. Een sterke en ambitieuze zakenvrouw, die hoge gages afdwong, een gigantisch netwerk had, vijf kinderen, een echtgenoot en wisselende minnaars. Een vrouw die haar eigen muzikale pad kiest in een tijd waar vrouwelijke musici niet geacht werden naar buiten te treden of zich te ontwikkelen als artiest. Des te meer reden om met bewondering naar deze buitengewone vrouw te kijken.

Donna Musica

Voor deze voorstelling bestaat muziektheatergezelschap Donna Musica uit twee zangers en drie instrumentalisten. Sopraan Elise Keep en bariton Jaap de Jonge vertolken de rollen van Pauline Viardot en Ivan Toergenjev. De instrumentalisten (viool, cello en piano) zullen afwisselend spelen en vertellen.

Elise Keep sopraan

Jaap de Jonge bariton

Sandra Kox viool

Evelien Dubbeldam cello

Hendrik-Jan Bosma piano

Marianne van Vliet regie

Kijk voor de speellijst in het najaar onder Agenda

/

De Vergeten Diva

Speellijst

Er zijn geen aankomende evenementen.