In de Schaduw van het Achterhuis

In 2009 werd mijn moeder door de Anne Frank stichting benaderd met het verzoek of ze haar mochten interviewen. Zij was één van de laatste nog in leven zijnde personen uit het dagboek van Anne Frank (haar geboorte wordt genoemd in het dagboek). Na dit interview werd mijn moeder met ons, haar familie, uitgenodigd in het Anne Frankhuis. Het was voor mij bijzonder om te zien hoe mijn moeder reageerde op de foto’s van Miep Gies. ‘’Hee dat is tante Miep’’ riep ze steeds. In het gesprek kregen we ook de originele documenten te zien waar de familie in vermeld stond. Dat waren bijv. de handgeschreven vellen van het dagboek van Anne Frank, maar ook de agenda van Otto Frank waarin hij zijn bezoeken en verjaardagen aan mijn opa en oma bijhield. Naar aanleiding van dit bezoek, bezocht ik met mijn moeder, de toen honderdjarige Miep Gies in Hoorn. Het was een ontroerend bezoek, bij binnenkomst noemde ze mijn moeder Jopie, zoals ze mijn oma altijd noemde. Klein, broos maar nog helder van geest haalden we herinneringen op aan de vriendschap met de familie. Kort daarna stierf ze, nadat ze een leven lang onvermoeibaar en over de hele wereld, het verhaal van Anne Frank en de onderduikers had verteld. ‘In de Schaduw van het Achterhuis’ is een eerbetoon aan deze mensen, zodat het grote verhaal verder verteld blijft worden maar ook de kleine verhalen zoals die van mijn opa en oma niet vergeten worden.

Sandra

Bekijk de familie van Sandra in het archief van de Anne Frankstichting.

In de Schaduw van het Achterhuis is een muzikale voorstelling die een persoonlijk familieverhaal vóór, in en na de oorlog vertelt, over hoe gewone mensen in uitzonderlijke omstandigheden kwamen. Ook 75 jaar later kennen weinigen deze geschiedenis, die zich afspeelde nabij het wereldberoemde Achterhuis.

De grootouders van violiste Sandra Kox raken bevriend met de ouders van Anne Frank, Otto en Edith Frank en met Miep en Jan Gies, de helpers van de onderduikers in het Achterhuis uit de Rivierenbuurt in Amsterdam. Passages in het dagboek van Anne verhalen over de geboorte van Sandra’s moeder, over haar opa maar ook de hond van de familie komt in beeld. Vooral gaat het verhaal over het leven van mensen dat, ondanks de verschrikkingen van de oorlog, toch gewoon doorging en over hoe te overleven.

Dramaturge Marianne van Vliet regisseerde de voorstelling op basis van het dagboek van Miep Gies, gesprekken met en herinneringen van de betrokkenen en fragmenten uit het dagboek van Anne Frank. Hendrik-Jan Bosma is verantwoordelijk voor de muzikale vormgeving en arrangementen, waarbij hij aansluit op de sfeer van de tekst; wrang, soms hoopvol, dan weer verstild, maar ook licht. 

Elise Keep, zang
Carien van Opstal, verteller
Sandra Kox, viool
Evelien Dubbeldam, cello
Hendrik-Jan Bosma, piano
Marianne van Vliet regie

Speellijst

Er zijn geen aankomende evenementen.